Wednesday, August 15, 2012

THE NATURAL BIRTHING OF MUS’AB UMAIYR…

THE NATURAL BIRTHING OF MUS’AB UMAIYR…

 Buat tatapan mujahid ibu tersayang .. MUS’AB UMAIYR..
Ibu coretkan catatan ini agar anak ibu dapat mengangti ibu di saat –saat akan datang..
Coretan ini juga rakaman indah saat pertama ibu bersama mus’ab yang ibu abadikan agar ibu kenang sampai akhir hayat ibu….
 

27 July 2012
10am

Ibu ke klinik ANC untuk regular antenatal check-up ..
Doctor tanya ibu - “ ada contraction pain tak’?
Ibu cakap – “ just Irregular contraction ja … tak kerap sgt pun.., no show , no LL”
Doktor examine perut ibu … dia kata – “ I need to do VE since u have contraction ..”
Ibu : OK la….
doctor pun examine ibu ..
Doctor : Your OS already open 3-4 cm , u want to go to LR or ward ?
Ibu : doctor.. I’m so comfortable.. i go to ward 1st la..

Ibu terus kalut2 telefon ayah kat kulim..
ayah terus bertolak dari kulim..
Ayah terpaksa postponed plan nak pindah umah that weekand
Ibu harap sgt ayah dapat temankan ibu waktu delivery
Tapi SN kat sini cakap , hospital ni bukan Husband friendly …
Ayah tak leh masuk pun dalam LR walaupun ayah ada..
ibu sedih…
ibu agak panic jugak..
takkan la dah 4 cm… ibu boleh jalan2, makan2, gelak2 lagi…
tak dak sakit pinggang .. tak dak sakit belakang mcm abg Muhammad dulu

Maktok dgn Nek kat umah pun kalut jugak siap2kan barang ibu &; umaiyr..
takut2 umaiyr delivered arini or next day ..
Pak the yang kat Kuantan tu pun nak mai weekand ni sbb takut umaiyr akan lahir dalam masa terdekat Petang tu ayah sampai…
Dalam wad…
Ibu rileks ja ..
tak de rasa sakit lansung..
contraction pun tak dak..
The next day –MO buat round , OS still sama – 3 cm ,
ibu dibenarkan balik umah… s
aja ja … umaiyr ni acah2 nak keluaq.. buat semua org kalut…
Ayah cakap : jgn bagi false alarm lagi..
Ibu balas : Abg.. perkara ni bukannya boleh expect bila nak jadi…

28 July, 29 July

ibu pergi kerja macam biasa
petang2 jalan2 kat pasar ramadhon …
pagi2 mangkit awal masak sahur…
ibu masih puasa ..
masih solat….
alhamdulillah …

30st July 2012


Pagi  Ptg : ibu bekerja macam biasa…
ptg tu patient sgt ramai…
ibu balik kerja kul 5 pm walaupun waktu abis kerja kul 4.30pm

10.00 pm
 abg Muhammad meragam nak tido 
dia tanak tido atas tilam, dia nak tido atas riba ibu ..
Ibu terpaksa dodoikan abg muhammad atas pangku ibu almost 30mins .. baru dia tido ..
Malam ni abg Muhammad byk meragam, nak susu la, nak peluk la.. nak dukung la…
Ibu sgt letih dan mengantuk..

31st July 2012
3.45 am .. Abg Muhammad meragam lagi  nak susu ,
ibu buatkan susu , then dia tido ...
Tetiba ibu terasa nak gi tandas..
Bila ibu masuk tandas.. ibu sgt2 constipate..
tak pernah ibu constipation sepanjang mengandungkan umaiyr..
Dah almost 5 mins ibu duduk kat toilet bowl tu..
tak keluar papa pun..
Ibu pun dah sgt mengantuk..
ibu masuk bilik dan tido balik ..

4.10 am ..
Ibu rasa nak ketandas lagi..
Ibu duduk kat toilet bowl ..
tak de pape pun..
Tetiba ibu rasa sakit abis pinggang .. pinggul..sakit sangat2…
Ibu mula suspect ni mmg contraction pain..
Alhamdulillah.. no show ( turun darah).. no LL (turun air)
Ibu masuk bilik..
Ibu kemaskan baju , pampers, towel umaiyr..
Ibu masukkan kelengkapan ibu dalam beg yg sama..

Ibu gi bilik maktok..
Ibu kejutkan maktok..
Ibu : Mama.. along dah sakit nak beranak ni .. kena pi hospital
Maktok terus bangun dgn sgt kalut ,” Telefon shah ( ayah ) , telefon im ( pak cik), telefon nu’man ( pakteh ).. suruh im mai cepat2, suruh shah mai la ni..”

Adus.. ibu nak cari telefon pun dah tak larat..
bila ada contraction ibu mmg tak leh jalan..
ibu terduduk dan rekot2…
Maktok dok ckp2 lagi ..” Ish ...awat la hang lagu ni .. nak pi kereta lagu mana ni.. telefon im.. telefon im.. telefon kak haina ( kawan ibu yg duduk tingkat atas).. telefon kat haina suruh dia mai tgk cepat..”

Ibu mengesot rekot2…
capai telefon ,
ibu terus telefon ambulance..
ibu suruh ambulance dtg cepat..
ibu tau ibu tak dapat dah nak jalan pergi kereta…
maktok yang dok kalut2 telefon pakcik dan ayah..
Ibu pun tak confidance yg maktok leh drive ibu ke hospital dgn abg Muhammad …
Sementara tunggu ambulance dtg….
maktok dok suruh jugak ibu telefon kawan ibu utk dtg…
ibu pun telefon jugak la mkcik Haina spy dtg..
Beberapa minit after that..
ambulance pun datang Ibu dibawak naik stretcher ..
waktu contraction.. ibu mmg tak leh jalan/tak leh cakap ,
ibu asyik pegang tangan SN waktu contraction..
kalau tak de contraction.. ibu boleh gelak2.. ibu boleh cakap2..
Contacrtion dah makin kerap…
rasanya dah 2-3 kali dalam 5 mins..

Before pergi 
abg Muhammad still tido, maktok duduk kat rumah jg abg Muhammad..
ibu minta maaf dari maktok, minta maktok doakan ibu mudah bersalin…
Mkcik Haina tak sempat dtg sbb ambulance dah sampai dulu

4.45 am
ibu sampai kat kaunter LR (labour room)

4.50 am
Ibu dah dalam bilik bersalin
Jam besar ada kat dinding depan ibu
Ibu dah tukar baju,
SN pasang CTG

Ada MO Chinese ( lelaki ) datang ..
nak examine ibu ..
Ibu minta epidural – dia pun telefon anaest untuk datang
Ada HO dtg pasangkan branulla

Kalau sakit ibu mmg duduk rekot2..
SN bagi ibu entanox ibu sedut banyak2..
sakit tak sakit ibu sedut
TAPI!!!!!!!
mmg tak jalan.. tak de effect lansung..
Bila sakit.. ibu mmg pegang katil kuat2 …
duduk rekot2,

MO buat VE..
Dia cakap OS almost full – dah 9 cm ..
Ibu terkejut jugak..
Mmg tak sempat epidural..
Ibu minta analgesic ..
MO tu cakap : “os dah almost full; tak dak analgesic boleh bagi…”
Ibu cakap : “pity me la.. do u expects me to undergo labour process without analgesic ..?kesian la…”
Ibu mmg sgt sakit waktu contraction..
Entanox mmg tak jalan lansung..
“Plz….Give me nubain… “ ibu cakap..
MO tu balas , “ sorry kak, kat sini tak de nubain, kena order dgn pharmacy dulu..mmg dah tak sempat.. os u dah almost full ,”
Ya –Allah.. hospital sebesar ni tak leh bagi nubain…
MO cakap lagi  – “ 10 mins lagi mesti keluar punya.., “
Waktu tu ibu macam nak ketok ja MO kepala tu..
dia apa tau sakit nak beranak ..
nasib baik ibu tersgt sakit..
tak amik pot kat dia…
MO tu cakap lagi : “ kita ada pethidine saja .. u nak ke pethidine?”
Ibu cakap : “ no.. no pethidine..”..
ibu tanak any complication to anak ibu.. it’s ok..

5.05 am
Ibu ditinggalkan sorang2 kat dlm LR di waktu os almost full..
Ibu tawakkal…
Ibu bagi tahu diri ibu ,”Nabilah.. u have to this without any analgesics.. alone without ayah.. tapi Allah ada...insya-Allah boleh..”
Ibu tarik nafas dalam2..
Ibu tawakkal – walahaulawala quwwata illa billah… rabbana Yasser wala tuasser .. Bismillahirrahmanirrahim..”
Ibu jerit – “ SN !!!! Nak teran !!!!
Barula kalut2 MO td , HO , & 1 SN dtg nak pakai glove & apron ..
Ibu dah bear down
Tapi waktu contraction – ibu mmg tak leh duduk lithotomy – kaki ibu rekot2..
smapai MO tu tak leh nak buat ARM (pecahkan air ketuban)
Ibu dah tak peduli apa yg MO/SN/HO tu cakap..
Ada ja contraction…
Ibu push sekuat hati..
Then ibu dengar SROM( air ketuban pecah)
Alhamdulillah.. 2x push… Mus’ab Umaiyr anak ibu yang tabah ni pun keluar menangis dgn kuat pada 5.09am
Alhamdulillah..
Alhamdulillah..
Alhamdulillah…
Alhamdulillah Allah mudahkan..
Actually , delivery kali ni tak sakit sgt macam 1st delivery walaupun 1st delivery dapat nubain..

Lepas dah keluar placenta etc ,
MO tu nak jahit luka..
Ibu cakap : “ Doctor , plz give me pethidine”
Ibu mmg dah sangat penat and ibu nak tido ja …
MO tu cakap: ala… no need la , sikit saja ni … few stitches saja…
Ibu cakap : bagi la voltaren ka , tramal ka apaka.. takan u nak stitch I tanpa analgesic?
MO tu cakap : I kasi local , tak sakit punya…
Malasla ibu nak bertekak dgn MO tu….
IBu pk .. kalau dah beranak pun dah boleh tanpa analgesic…
Ibu tawakkal je la

Sepanjang doctor tu jahit ,
ibu sebut “ Ya-Allah.. Ya-Allah.. Ya-Allah ..” sampai habis procedure
mmg la ada rasa ngilu skit..
tapi tak la sakit sgt…
lagipun..
ibu mmg dah letih..
Alhamdulillah..
by 5.45 am ibu dah menyusu umaiyr dan pindah ke ward postnatal

Alhamdulillah..
Umaiyr di azankan kat ward oleh pakcik sbb ayah tak smapai lagi

Segala puji bagi Allah..
Hanya kuasa Allah sahaja yg bantu ibu lalui saat getir ibu untuk lahirkan umaiyr
Thank u Allah..
Thank u Allah for everything ..
Thank u Allah…

Allahu Akbar!!!!

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home